családi videók mindenkinek

Praktikus tanácsok

Így készül egy video

Minden videót egy szerkesztő fog össze (általában én, Kónya-Tóth Flóra ;)), aki az elejétől tartja a kapcsolatot Veletek. Együtt kitaláljuk az irányokat, adok ötleteket, hogy miről szólhat a Ti videótok, amit kiegészítünk a saját gondolataitokkal. Azután lefixáljuk az időpontot és a helyszínt. A forgatáson én mindig ott vagyok, és a video típusától függően 1 vagy 2 operatőr, aki felveszi, általában fényképezőgéppel, amit szintén típustól függően Gopróval, DJI Osmoval és más hasonló izgalmas technikával egészítünk ki. A videót ezután elővágom, majd vágó segítségével véglegesre vágjuk. Ezután az előre egyeztetett formátumban (letölthető link, youtube video) átküldjük, és előre egyeztetett adathordozón (pendrive, DVD) átadjuk.

 

Mielőtt elkezdjük az együtt gondolkodást, van néhány praktikus tanácsunk, amit érdemes megfogadni:

Mivel nekünk is vannak gyerekeink, pontosan tudjuk, hogy egy kisbabával vagy kisgyerekkel nem egyszerű még egy kicsit beállított otthoni fotózás sem, nemhogy a forgatás egy ismeretlenekből álló stábbal.
  • Tudjuk, hogy egy ismeretlenekből álló stáb vagyunk, ezért számolunk azzal, hogy kell egy kis idő, amíg mindenki feloldódik – a jelenlétünk ellenére. Kérlek, Ti is számoljatok ezzel. Hogy pontosan mennyi idő kell, azt Ti jobban tudjátok, hiszen ismeritek a saját gyermeke(i)teket.
  • Az a tapasztalatunk, hogy 1 óra forgatásból durván 1 perc hasznos anyag lesz. Ez nagyon kevésnek hangzik, de sajnos egy vágott videónál így működik. Ezzel a számmal persze a legrosszabb esetre készítünk fel Benneteket. Fontos, hogy bízzatok bennünk: a maximumot fogjuk kihozni a nyersanyagból.
  • Készüljetek fel mindennel: ha van, több szett egyforma vagy hasonló ruhával, itallal, étellel, játékkal… ami egy fotózáson szünetet jelent, itt inkább hasznos anyagot, hiszen az evés-ivás, átöltözés simán lehet a videótok része!
  • A szülők is szerepelni fognak, ha a gyerekek 3 év alattiak. Ez nem kérdés, hiszen a hétköznapokon is veletek játszik, eszik, fürdik a babátok, kisgyermeketek. Azt kérhetitek, hogy ne készüljön rólatok sok közeli felvétel, de szerintem engedjétek el. Az egyik videónkban szerepel a húgom, a másikban a sógorom – nektek feltűnt? Másnak sem! Mert mi családtagok, szülők úgyis csak mellékszereplők vagyunk a csemeték mellett.
  • Ez nem egy fotózás, vagyis itt nem egy tökéletes pillanatot kell elkapni, amikor minden klappol, mindenki szupercsinos. A forgatásra kényelmes ruha kell, amiben minden szereplő felszabadultan tud tenni-venni – hiszen ki akar 10 év múlva visszanézni egy olyan videót, amin látszik, hogy a főszereplő kismanó(k) végig feszeng(enek) a kényelmetlen, ámde csinos ruhában?! Ha ezt figyelembe véve szeretnétek a lehető legjobb formátokat hozni, ha már ennyi pénzt szántok egy szuper videóra, akkor nézzétek meg, milyen kiegészítő szolgáltatásokkal tudunk ebben segíteni.
  • Különböző csomagokat kínálunk, amik alapvetésnek jók, de maximálisan rugalmasak vagyunk, szóval írjatok bátran, és együtt kitaláljuk, hogyan lehet a videótok a lehető legjobb!